top of page

Τι θεωρείται ως πραγματική ελληνική λαϊκή μουσική τις δεκαετίες ΄50-΄60;

  • ΣΙΔΕΡΗ ΕΛΠΙΔΑ
  • 1 Δεκ 2015
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Υπάρχει μια σχετική αντιγνωμία σχετικά με το τι θεωρείται ως πραγματική ελληνική λαϊκή μουσική τοτε και σήμερα λόγω του οτι όπως είναι γνωστό σε πολλούς, το 50-60 πολλοί συνθέτες του λαϊκού τα βράδια έπιαναν στα βραχέα του ραδιόφωνου αραβικούς , ακόμα και ινδικούς σταθμούς και έπαιρναν ιδέες απο τραγούδια αυτών των χωρών που κατόπιν τα μοστράριζαν με Ελληνικό στίχο, πολλές φορές πραγματικά αστείο, που έδωσε τροφή και για καλαμπούρια σε Ελληνικές ταινίες. Το είδος αυτό ακολούθησε κατά γράμμα κυρίως την Ινδική μουσική βάζοντας σε διάλογο τραγουδιστή και τραγουδίστρια και δημιούργησε αμίμητα τραγούδια οπως το "Μην το λές το παιδί μας σκασμένο" πού ξεκινάει με κλάμα μωρού και τον σύζυγο να ψωνάζει και να ωρίεται, η το άλλο, με την άπιστη σύζυγο που τελικά γυρνάει σπίτι , (εδώ το τραγούδι ξεκινάει με ένα χτύπημα πόρτας και κάποιον απο μέσα να λέει "ποιος είναι") και πολλά άλλα που είχαν σχέση με αρώστειες και θανατικά , έρωτες και απιστίες. Δεν μπορέσαμε δυστυχώς να το εντοπίσουμε. Ένα παρόμοιο εδώ (Ακούγεται η φωνή της μάνας. Ο πατέρας...νταμπα, νταμπα ντούμ....").

Πολλοί λένε ότι η αυθεντική σύχρονη ελληνική λαϊκή μουσική αναπτύχθηκε από τον Μάρκο Βαμβακάρη, με ορόσημο το διάσημο τραγούδι του Φραγκοσυριανή. Με αυτό το τραγούδι ο Βαμβακάρης, εισάγει νέες μουσικές ρίζες με κάποια δυτική χροιά που παντρεύεται με τους ήχους του Ρεμπέτικου.

Το ίδιο συμβαίνει επίσης με τον ΒασίληΤσιτσάνη και το τραγούδι του Όμορφη Θεσσαλονίκη. Και τα δύο αυτά τραγούδια είναι τα πρώτα τυπικά Χασάπικα.

Ο Γιώργος Μητσάκης με την Βαλεντίνα, περνάει απο το ρεμπέτικο στο καθαρά λαϊκό.

Τέλος ο Γιώργος Ζαμπέτας με το τραγούδι "Σήκω χόρεψε συρτάκι" σφραγισε μια ολόκληρη εποχή ελληνικής μουσικής που στους κύκλους των μουσικών ονομάζετai «Ελληνική τουριστική μουσική». Ειναι γεγονός οτι το Συρτάκι του Ζαμπέτα, ο Ζορμπάς του Θεωδοράκη και η Μαρία με τα κίτρινα έκαναν ολη την Ευρώπη να χορεύει συρτάκη και χασάπικο.

Σε αυτό το σημείο είναι ενδιαφέρον να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 όταν οι Beatles είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα για να αγοράσουν ενα ελληνικό νησί, συναντήθηκαν με το Γιώργο Ζαμπέτα για να μάθουν μερικές από τις τεχνικές της ελληνικής μουσικής και του μπουζουκιού. Δεν είναι περίεργο επομένως, ότι, το τραγούδι των Beatles "girl" είναι ενα τυπικό ελληνικό χασάπικο.

Όταν ρωτήθηκε, το 1968, η γνώμη του Γιώργου Ζαμπέτα για τους "γιεγιέδες" μουσικούς, εκείνος απάντησε... "Στον εμπορικό τομέα δώσανε πολλά λεφτά.... Δε βλέπεις τους Μπητλς? Γίνανε το εθνικό κεφάλαιο της Αγγλίας. Βλέπεις είναι οι πρώτοι που ξεκινήσανε το παραμύθι. Και που'σαι, είναι καλλιτέχνες. Τό'χουνε μέσα στη ψυχή τους. Τους παραδέχομαι."

 
 
 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Μουσική για τις ώρες της μελέτης

Υποψήφιοι στις Πανελλήνιες, φοιτητές που βλέπουν την εξεταστική να πλησιάζει, βρίσκουν πολλές φορές ότι υπάρχουν μουσικές, οι οποίες...

 
 
 
The Wild Boys [Duran Duran]

Αυτό το τραγούδι καθιέρωσε τους Duran Duran και οπτικοποιήθηκε μέσα από ένα βίντεο κλιπ από το μέλλον που κόστισε πάνω από 1000000...

 
 
 

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Without music life would be a mistake.

Friedrich Nietzsche

 

 

 

  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
  • Instagram Basic Black

There's music in the sighing of a reed; There's music in the gushing of a rill; There's music in all things, if men had ears: Their earth is but an echo of the spheres. ~Lord Byron

 

 

 

2015-16 eTeam ΓΕΛ Σχηματαρίου 

Ατματζίδου Αικατερίνη, μαθηματικός

bottom of page