top of page

Ενα project με στόχο τη μελέτη ερευνητικών ερωτημάτων σχετικά με  τη μουσική αλλά και την παράλληλη καλλιέργεια της συνεργατικότητας και  του ψηφιακού γραμματισμού.

Ερευνητική εργασία
"Μουσικές διαδρομές και αναζητήσεις"Α τετράμηνο
"Μουσικές εικόνες" Β τετράμηνο 

Οκτώβρης  2015

 

Κατά το α΄τετράμηνο του σχολικού έτους 2015-2016 στα πλαίσια του μαθήματος project της Β Λυκείου στο ΓΕΛ Σχηματαρίου διαπραγματευτήκαμε το βασικό θέμα: "Μουσικές διαδρομές και αναζητήσεις" που αποτέλεσε ουσιαστικά την αφορμή για την υλοποίηση του δεύτερου παράλληλου στόχου: τον ψηφιακό γραμματισμό σε συνεργατικά εργαλεία συγγραφής ερευνητικών εργασιών. Τελικό παραδοτέο σε αυτό το τεράμηνο είναι η δημιουργία μουσικής ιστοσελίδας του σχολείου. Ειδικά θα δημιουργήσουμε σε αυτήν blog όπου θα αναρτούμε τις επιμέρους εργασίες για τα ερευνητικά ερωτήματα του project που τέθηκαν στις ομάδες και θα καταγράφουμε τις μουσικές μας ανησυχίες.

 

 

Γενάρης 2015

      

Kατά το β΄τετράμηνο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το ίδιο μουσικό θέμα, θέτοντας  νέα ερευνητικά ερωτήματα,  επεκτείνοντας τη χρήση νέων ηλεκτρονικών συνεργατικών εργαλείων  και εκπονώντας  διαδικτυακή έρευνα για τα ερευνητικά ερωτήματα που θέσαμε. Την έρευνα θα ολοκληρώσουμε με κάποιες συνεντεύξεις.  Προφανώς θα συνεχίσουμε τη συντήρηση και τροφοδότηση του blog με νέες αναρτήσεις  και θα τελειοποιήσουμε τις επιμέρους σελίδες του μενού της ιστοσελίδας που έχουμε ήδη δημιουργήσει  από το α΄τετράμηνο  συμπληρώνοντας νέο υλικό. Τελικό παραδοτέο σε αυτό το εξάμηνο στοχεύουμε να είναι η μελέτη και επεξεργασια των αποτελεσμάτων του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου . Τέλος θα δημιουργήσουμε τέχνημα καλλιτεχνικό με θέμα τη μουσική και τις εφηβικές ανησυχίες το οποίο  θα αναρτήσουμε στο χώρο του σχολείου.

 

Συνεργάτης της ομάδας μας και πολύτιμη βοηθός στην καθοδήγηση  η εκπαιδευτικός Ατματζίδου Κατερίνα, Μαθηματικός.

Με τη δική της εποπτεία ολοκληρώσαμε  τη διαδικασία επιλογής του θέματος της ερευνητικής εργασίας, κάναμε τον χωρισμό σε ομάδες, προβήκαμε στον προσδιορισμό των ερευνητικών ερωτημάτων και συνεχίσαμε στην  αναζήτηση των σχετικών απαντήσεων. Μεγαλύτερη όμως και πιο ουσιαστική ήταν η βοήθειά της στην αναζήτηση και εκμάθηση των κατάλληλων συνεργατικών ψηφιακών εργαλείων για την παρουσίαση της εργασίας, την αναζήτηση και αποθήκευση των αποτελεσμάτων των αναζητήσεων,   με στόχο την εξ αποστάσεως επεξεργασία αυτών των αποτελεσματων  από τα μέλη της ομάδας και την από κοινού συγγραφή της εργασίας χωρίς να απαιτείται η  φυσική παρουσία των μελών για την συνεργασία κατακτώντας σταδιακά τον στόχο για τον ψηφιακό γραμματισμό. 

  Η ΙΔΕΑ ΜΑΣ...  

  

   Η ιδέα η οποία  κληθήκαμε να ερευνήσουμε είναι ότι η μουσική έχει σχέση με τα ιστορικά γεγονότα. Υποστηρίζουμε ότι η μουσική εμπνέεται απο τα ιστορικά γεγονότα και  ταυτόχρονα η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καταλύτης, σαν ανατρεπτικό και επαναστατικό στοιχείο όταν οι ιστορικές συνθήκες το επιτρέπουν. Δεν είναι καινούργια.

Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι :

 

   «Από τη μουσική εύκολα τρυπώνει η επανάσταση, χωρίς κανένας να το καταλάβει. Φαίνεται στην αρχή σαν παιχνίδι, που δεν μπορεί σε τίποτα να βλάψει. Κι όμως, αφού σιγά σιγά εγκατασταθεί, αρχίζει αθόρυβα σαν το νερό να τρέχει υπόγεια και να διαβρώνει τα ήθη και τις ασχολίες.
Κι από κει, δυναμώνοντας χτυπάει τις συναλλαγές και χωρίς να λογαριάσει τίποτα προχωρεί καταπάνω στους νόμους και στους θεσμούς της πολιτείας, ώσπου καταλήγει να τα αναποδογυρίσει όλα και την δημόσια και την ιδιωτική τάξη.
Πουθενά δεν αλλάζουν οι μουσικοί τρόποι, χωρίς μαζί με αυτούς να αλλάξουν και οι πιο σπουδαίοι πολιτικοί νόμοι. Εδώ λοιπόν, στο χώρο της μουσικής, πρέπει να χτίσουμε τις σκοπιές των φρουρών μας

 

Θα επιχειρήσουμε να ερευνήσουμε τη σχέση των ιστορικών γεγονότων με τα μουσικά είδη κάθε εποχής και την εμφάνισή της επίδρασης που έχουν στον στίχο και την μουσική όπου την  εντοπίσουμε.

  1ο ερευνητικό  ερώτημα (κοινό για όλες τις ομάδες) 
 
Υπάρχει σχέση της μουσικής και των ιστορικών  γεγονότων;
Βρείτε παραδείγματα  μέσα από την εγχώρια και διεθνή μουσική παραγωγή για να τεκμηριώσετε την θέση σας.
 
  Επιμέρους  ερευνητικά ερωτήματα που διαπραγματεύεται  κάθε ομάδα σε κάθε εξάμηνο:.
 
1η ομάδα:
α )Ποια η   σχέση της μουσικής με τα Μαθηματικά.; Γιατί οι Πυθαγόρειοι μελετούσαν τη μουσική;
β)Ποια η σχέση της μουσικής  με τον αθλητισμό και πως μπορεί   να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και στην επίτευξη  υψηλών αθλητικών επιδόσεων.
 
2η ομάδα:
α)Πως επηρεάζει η μουσική τη ψυχολογία; 
β)Πώς συνδέεται η εκμάθηση ξένων γλωσσών με τη μουσική παιδεία; 
 
 
3η ομάδα:
α) Ποια η σχέση της  μουσικής με την ιατρική;
.β)Πως επηρεάζει η μουσική την επιχειρηματικότητα;
 
4η ομάδα:
a)Ξένος Κινηματογράφος και μουσική. Μια σχέση αλληλοεξάρτησης.
β)Μουσική και Φύση
 
 
5η ομάδα
α)Ελληνικός Κινηματογράφος και μουσική. Μια σχέση αλληλοεξάρτησης;
β) Η μουσική των γιορτών και η καταναλωτική επίδρασή της.
bottom of page