top of page

Εισηγήσεις  Ημερίδας

ΕΜΕ παράρτημα Βοιωτίας 

Λιβαδειά, Κυριακή 4-3-2018

Θερμές ευχαριστίες στους εισηγητές  για την κοινοποίηση των παρουσιάσεων τους.

HΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Η 1η παρουσίαση εδώ

Γιάννης Θωμαΐδης,

......................................
Δημήτρης Μπαρούτης ,

......................................

Γιάννης Σαράφης

......................................

.

 

Τίτλος εισήγησης:

"Μια ανάλυση των επιδόσεων
των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Μαθηματικών Προσανατολισμού το 2016 και το 2017"

Περίληψη Παρουσίασης:

Στις πανελλαδικές εξετάσεις Μαθηματικών Προσανατολισμού της διετίας 2016–2017 σημειώθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, μεγάλη πτώση του ποσοστού των γραπτών της βαθμολογικής κλάσης [18–20] των «αριστούχων». Με βάση τα αποτελέσματα της συστηματικής, ποσοτικής και ποιοτικής, ανάλυσης των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων που διεξάγουν τα τελευταία χρόνια στα βαθμολογικά κέντρα, οι εισηγητές αποδίδουν αυτή την πτώση στο γεγονός ότι τα αντίστοιχα θέματα απαιτούσαν λιγότερη εξειδίκευση στην καθιερωμένη «μεθοδολογία» και περισσότερη τεχνική κατάρτιση στην ύλη προηγούμενων τάξεων. Πιο συγκεκριμένα, ως βασικές αιτίες της αποτυχίας θεωρούνται:

  • Το χαμηλό αλγεβρικό υπόβαθρο της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών.

  • Οι σημαντικές παρανοήσεις για βασικές μαθηματικές έννοιες (όπως π.χ. αδυναμία διάκρισης μεταξύ αγνώστων, μεταβλητών και παραμέτρων, είτε μεταξύ αριθμών και συναρτήσεων)

  • Η έλλειψη ουσιαστικής κατανόησης της αποδεικτικής διαδικασίας.

  • Η υπερβολική εξάρτηση των μαθητών από τις διαδικασίες που επιβάλει η «μεθοδολογία» σε βάρος της εννοιολογικής κατανόησης και της εφαρμογής βασικών μαθηματικών γνώσεων.

Στην εισήγηση αναλύονται οι επιδόσεις των μαθητών σε συγκεκριμένα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, εντοπίζονται οι προαπαιτούμενες γνώσεις που προκάλεσαν την αποτυχία και προτείνεται η υιοθέτηση διαφορετικών διδακτικών πρακτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εικόνα της αρχικής σελίδας της παρουσίασης 

Γ. Θωμαΐδης
.....................
Τίτλος εισήγησης:
"Απροσδόκητα μαθηματικά λάθη
στις Πανελλαδικές εξετάσεις"
 
Η 3η παρουσίαση εδώ

Περίληψη παρουσίασης:

Κατά τη διόρθωση των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Βαθμολογικά Κέντρα παρατηρείται κάθε χρόνο το εξής φαινόμενο: Στα περισσότερα θέματα ελάχιστοι μαθητές δίνουν την ίδια λύση με εκείνη που στέλνει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.). Συνήθως οι μαθητές επινοούν διαφορετικές λύσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές υποκρύπτουν απροσδόκητα και καταστροφικά λάθη. Η μελέτη των συγκεκριμένων λαθών έχει δείξει ότι τα περισσότερα δεν οφείλονται σε άγνοια της ύλης που διδάσκεται στην Γ΄ Λυκείου, αλλά κυρίως σε μαθηματικές έννοιες, μεθόδους και τεχνικές που δεν έχουν κατανοηθεί επαρκώς στις προηγούμενες τάξεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται λάθη αλγεβρικού λογισμού, λογικά σφάλματα κατά τη διαδικασία μιας απόδειξης και παρανοήσεις που σχετίζονται με τη διάκριση μεταβλητών και παραμέτρων. Επίσης είναι φανερό ότι πολλά από αυτά τα λάθη οφείλονται σε κακές διδακτικές πρακτικές, όπως είναι π.χ. η πρόωρη και υπερβολική έκθεση των μαθητών στη «μεθοδολογία» επίλυσης ασκήσεων πριν αποκτήσουν το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο.    

Στο πρώτο μέρος της εισήγησης θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως ακριβώς εμφανίστηκαν σε γραπτά των μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ στο δεύτερο μέρος θα διατυπωθούν ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση αυτών των λαθών στη διδασκαλία των Μαθηματικών.  

Η εισήγηση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Γ΄ Λυκείου και σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εικόνα της αρχικής σελίδας της παρουσίασης 

Δ. Σπαθάρας

Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Τίτλος εισήγησης:

" Βαθμολόγηση γραπτών στα
Μαθηματικά των Πανελλαδικών εξετάσεων
Εμπειρίες – Συμπεράσματα – Προτάσεις"

Η 2η παρουσίαση εδώ

Περίληψη παρουσίασης:

Η λειτουργία ενός Βαθμολογικού Κέντρου, αλλά και ενός Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου είναι μια πολύπλοκη και υπεύθυνη διαδικασία.

Στο πρώτο μέρος της εισήγησης θα αναφερθούμε, επιγραμματικά, στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των δύο αυτών Κέντρων σε σχέση με τις εξετάσεις στα Μαθηματικά. Ειδικότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέταση των φυσικώς αδυνάτων αλλά η πειραματική βαθμολόγηση των γραπτών, από την οποία προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα. Με βάση  τα συμπεράσματα αυτά δίνονται και οι σχετικές οδηγίες.

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης θα αναφερθούμε στην διαδικασία της βαθμολόγησης των γραπτών και στις εμπειρίες που αποκομίζουμε. Παρατηρείτε ότι οι οδηγίες διδασκαλίας που στέλνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο, συνήθως έχουν σχέση με τις δυσκολίες της βαθμολόγησης. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάποια νέα δεδομένα στις οδηγίες αυτές τα οποία θα αναλύσουμε.

Τέλος, η διαπίστωση ότι πολλοί μαθητές είναι εξαρτημένοι από τη «μεθοδολογία» και την «περιπτωσιολογία» σε βάρος της εννοιολογικής κατανόησης είναι κοινό μυστικό. Την εποχή που πολύς λόγος γίνεται για τη δημιουργική διδασκαλία, προτείνουμε μια εννοιολογική προσέγγιση της γνώσης μέσω μιας δημιουργικής δραστηριότητας.

Εικόνα της αρχικής σελίδας της παρουσίασης 

bottom of page